Wszystkie wpisy, których autorem jest admin

UBNT: Supervisory, Receiver not Ready

Nanostation LOCO M5 jako station, łączy się z AP, ale nie odpowiada na pingi, widać tcpdumpem:

11:19:16.086330 00:15:6d:e6:e4:XX > ff:ff:ff:ff:ff:ff Null Supervisory, Receiver not Ready, rcv seq 64, Flags [Poll], length 46
11:19:16.086346 00:15:6d:e6:e4:XX > ff:ff:ff:ff:ff:ff Null Unnumbered, xid, Flags [Response], length 46: 01 02

Pomaga restart zdalny.

LMS po angielsku

LMS język komunikatów pobiera z ustanień przeglądarki (Firefox) a nie z ustawienia zmiennej lang, więc po upgrade Firefox’a, jeśli ustawi się en trzeba zmienić na pl.

Default IP/password/terminal speed

Ubiquiti 192.168.1.20, ubnt:ubnt

TP-Link SG3210, SG3216, SG3424
terminal speed 38400 8N1

TP-Link SG2424
default IP: 192.168.0.1
login: admin default password: admin
(brak RS232)

D-Link DGS-1510-20
terminal speed 115200 8N1
10.90.90.90

PHICOMM 302B/303 router
default IP: 192.168.2.1
login: admin password: admin

IBM storage DS3000
192.168.128.101 for the first controller.
192.168.128.102 for the second controller.

Jak podmontować na hoscie partycję z guesta?

Jest udostępniony gościowi LVM, na którym jest tablica partycji i dopiero partycje, ale widzieć to na hoscie trzeba:

np. jest /dev/pve/vm-101-disk-1

# kpartx -av /dev/pve/vm-101-disk-1
add map pve-vm–101–disk–1p1 (253:6): 0 19531250 linear /dev/pve/vm-101-disk-1 2048
add map pve-vm–101–disk–1p2 (253:7): 0 924185102 linear /dev/pve/vm-101-disk-1 19533298

powoduje utworzenie:
/dev/mapper/pve-vm–101–disk–1p2
/dev/mapper/pve-vm–101–disk–1p1

które można już normalnie podmontować:

mount /dev/mapper/pve-vm–101–disk–1p2 /mnt

Po użyciu należy je zdjąć:
kpartx -d /dev/pve/vm-101-disk-1

mysql

Uszkodzona baza danych, mysqld robi crash co minutę, safe go podnosi.

InnoDB: End of page dump
131225 6:55:43 InnoDB: Page checksum 3305108872, prior-to-4.0.14-form checksum 575979139
InnoDB: stored checksum 242663140, prior-to-4.0.14-form stored checksum 575979139
InnoDB: Page lsn 519 184741209, low 4 bytes of lsn at page end 184741209
InnoDB: Page number (if stored to page already) 1527359,
InnoDB: space id (if created with >= MySQL-4.1.1 and stored already) 0
InnoDB: Page may be an index page where index id is 2019052338 1668635222
InnoDB: Database page corruption on disk or a failed
InnoDB: file read of page 1527359.
InnoDB: You may have to recover from a backup.
InnoDB: It is also possible that your operating
InnoDB: system has corrupted its own file cache
InnoDB: and rebooting your computer removes the
InnoDB: error.
InnoDB: If the corrupt page is an index page
InnoDB: you can also try to fix the corruption
InnoDB: by dumping, dropping, and reimporting
InnoDB: the corrupt table. You can use CHECK
InnoDB: TABLE to scan your table for corruption.
InnoDB: See also InnoDB: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/forcing-recovery.html
InnoDB: about forcing recovery.
InnoDB: Ending processing because of a corrupt database page.
InnoDB: Log scan progressed past the checkpoint lsn 525 3009343428
131225 6:55:43 InnoDB: Database was not shut down normally!
InnoDB: Starting crash recovery.
InnoDB: Reading tablespace information from the .ibd files…
InnoDB: Restoring possible half-written data pages from the doublewrite
InnoDB: buffer…
InnoDB: Doing recovery: scanned up to log sequence number 525 3009358835

Aby problem naprawić, trzeba skasować tabelę, która powoduje problem i odtworzyć ją na nowo.
Nie da się jednak zrobić dumpa tabeli, bo mysql umiera. Aby nie znikał mimo błędu trzeba dopisać innodb_force_recovery=1 w my.cfg na czas wykonania dumpa (w tym czasie nie da się modyfikować zawartości bazy, działa tylko select).

Raspberrypi startuje tylko z mmcblk0p1 jako /

Jeśli przy starcie Raspberry Pi staje na komunikacie:

„Greetings from standalone Raspberry Pi
Processing /etc/profile…Done
#”

to po podmontowaniu /dev/mmcblk0p1
w pliku config.txt

należy dodać linię:
avoid_safe_mode=1

Po zrestartowaniu możlna już uruchomić raspi-config

Aby zmniejszyć liczbę zapisów na karcie SD można zamontować /var/log na ramdysku. Można użyć http://www.tremende.com/ramlog/

Debian 7.2 czarny ekran po reboocie

Po instalacji Debiana Wheezy 7.2 (na płycie Atom D2500CC), uruchamia się grub, zaczyna bootować się kernel i ekran robi się czarny, monitor się wyłącza.

Pomaga, dodanie parametru: video=LVDS-1:d do kernela, w /boot/grub/grub.cfg obok innych np. ‚linux=’.